Planujesz ogródek warzywny? W takim razie musisz wiedzieć, że uprawa warzyw zaczyna się tak naprawdę jeszcze na długo przed tym, zanim pierwsze rośliny znajdą się w gruncie. Pierwszym krokiem do obfitych plonów jest bowiem odpowiednie przygotowanie gleby. Zaniedbania w tym zakresie trudno będzie nadrobić, a w skrajnym przypadku mogą nawet zrujnować Twoje zbiory. Jak zatem przygotować ziemię pod warzywa? Podpowiadamy w naszym poradniku.
Przygotowanie ziemi pod warzywa – dlaczego jest takie ważne?
Gleba glebie nierówna. Może ona różnić się pod względem parametrów nawet w ramach niewielkiego obszaru. Na jej jakość wpływa w praktyce wiele różnych aspektów – bywa m.in. żyzna lub jałowa, pulchna bądź ciężka i zbita, o odczynie kwaśnym, czy też zasadowym. Trzeba pamiętać, że rośliny mają względem podłoża pewne wymagania. Jeśli ich nie uwzględnimy, to może się okazać, że mimo najszczerszych chęci i żmudnej pielęgnacji uprawy będą marne.
Kluczowe jest zatem to, aby znać parametry gleby i wiedzieć, czy są w stanie zapewnić roślinom odpowiednie warunki do życia. Warto też mieć świadomość tego, że niektóre parametry gleby możemy nieco zmienić. Nie zawsze da się jednak zrobić to po posadzeniu roślin w gruncie. To właśnie dlatego tak ważne jest, aby zadbać o odpowiednie przygotowanie ziemi wcześniej.
Jaka gleba będzie najlepsza pod warzywa?
Warzywa nie będą niestety rosły na glebie każdej. W praktyce mogą mieć pod tym względem różne wymagania, w zależności od gatunku i grupy. Niemniej jednak przyjmuje się, że gleba pod warzywa powinna charakteryzować się przede wszystkim:
- strukturą gruzełkowatą,
- odpowiednią wilgotnością,
- przepuszczalnością powietrza,
- zasobnością w składniki pokarmowe niezbędne roślinom,
- odpowiednim pH.
Niestety rzadko się zdarza, że gleba ma takie parametry już na wstępie. Aby warzywa zdrowo rosły, trzeba więc zadbać o jej odpowiednie przygotowanie.
Przygotowanie gleby pod warzywa – 5 kroków, o których trzeba pamiętać
Przygotowanie gleby pod warzywa to proces, który warto podzielić sobie na poszczególne kroki. Wówczas o niczym nie zapomnisz i zadbasz o wszystkie istotne parametry podłoża. Jakie działania należy więc wykonać przed założeniem warzywnika?
1. Przekopanie gleby i usunięcie chwastów
Pierwszym krokiem, jaki należy wykonać, jest pozbycie się chwastów. Dzięki temu Twoje warzywa będą miały potrzebną przestrzeń i nie będą musiały konkurować z chwastami o składniki pokarmowe. Aby nie musieć walczyć z odrastającymi chwastami regularnie, na tym etapie postaraj się wyplewić glebę dokładnie.
Pamiętaj, aby usunąć również korzenie chwastów, a przy okazji pozbyć się także resztek roślin uprawianych w zeszłym sezonie. W tym celu glebę najlepiej przekopać. Sięgając przy tym w głąb gruntu, można przy też od razu wyciągnąć z głębszych warstw ziemi składniki odżywcze.
Chwastów można pozbyć się ręcznie, ale można też wykorzystać do tego widły – ułatwią pracę, a jednocześnie pozwolą usunąć niechciane rośliny w całości.
2. Spulchnianie i poprawa struktury gleby
Po oczyszczeniu gleby warto zadbać o jej odpowiednią strukturę. Wbrew pozorom jest to krok, który może okazać się naprawdę wymagający. Dlaczego? Gleba pod warzywa nie powinna być bowiem ani za lekka, ani za ciężka. Po przekopaniu ziemi w celu usunięcia chwastów wiesz już zapewne, jakie ma parametry. Jak można je zatem poprawić?
Poprawa struktury gleby ciężkiej i gliniastej
Jeśli gleba jest ciężka i gliniasta, to należy najpierw rozbić bryły ziemi, a następnie dodać do podłoża trochę gruboziarnistego piasku. W przypadku ciężkich gleb pozwala to poprawić ich przepuszczalność. Ziemia staje się wówczas odpowiednio napowietrzona i zapewnia roślinom lepszy dostęp do tlenu, składników odżywczych i wody.
Bez odpowiedniego przygotowania uprawa warzyw w zbitej i gliniastej glebie może okazać się naprawdę trudna. W takiej sytuacji korzenie często narażone są na gnicie i nie mają dostatecznego dostępu do wody czy składników pokarmowych.
Poprawa struktury gleby lekkiej i piaszczystej
Co jednak, jeśli gleba jest lekka i piaszczysta? Również nie jest to stan pożądany. Zbyt lekka ziemia najczęściej jest uboga w składniki pokarmowe, a te dostarczane do niej poprzez nawożenie są niestety szybko wypłukiwane. Co można więc w takiej sytuacji zrobić?
Glebę należy zagęścić. Można wykorzystać do tego np. kompost, obornik lub torf. W praktyce bardzo dobrym rozwiązaniem jest też obsianie ziemi roślinami pod nawóz zielony. W takim układzie poprawa struktury gleby wymaga jednak trochę czasu.
3. Kontrola i regulacja pH gleby
W uprawie warzyw kluczową rolę odgrywa też odczyn pH gleby. To od niego zależy m.in. to, czy rośliny będą w stanie efektywnie pobierać z podłoża składniki odżywcze. Zanim więc przystąpisz do sadzenia warzyw, sprawdź odczyn pH i w razie potrzeby postaraj się go wyregulować, biorąc przy tym pod uwagę wymagania roślin, które zamierzasz uprawiać. Większość gatunków warzyw preferuje gleby o odczynie zbliżonym do obojętnego, czyli pH na poziomie 6,5-7,4. Pamiętaj jednak, że nie jest to sztywna reguła.
Jak odkwasić ziemię pod warzywa?
Musisz wiedzieć, że wskaźnik pH gleby rzadko jest idealny, dlatego warto podjąć odpowiednie działania, aby go poprawić. Jeśli ziemia jest zbyt kwaśna, to należy podnieść pH, np. za pomocą nawozu z wapnem. Może być to kreda nawozowa, wapno magnezowo-tlenkowe, dolomit itp. Przeznaczone do odkwaszania gleby preparaty powinny bez problemu nadać jej pożądany odczyn obojętny.
Co zrobić, jeśli ziemia jest zbyt zasadowa?
Jeżeli gleba jest zbyt zasadowa, czyli ma za wysoki odczyn pH, to należy zastosować nawóz zakwaszający, np. taki z siarczanem amonu. Można też wymieszać ją z kwaśnym torfem bądź ptasim obornikiem.
4. Użyźnianie gleby i poprawa zasobności w składniki odżywcze
Większość warzyw to rośliny o wysokich potrzebach pokarmowych. Chcąc uzyskać z gleby obfite plony, warto więc zadbać o jej zasobność w składniki odżywcze. W tym celu wykorzystuje się różnego rodzaju nawozy. Jakie najlepiej stosować?
Nawozy organiczne
Chcąc użyźnić glebę, warto stosować na pewno nawozy organiczne. Należy do nich np. kompost, czy też kurzy, koński lub bydlęcy obornik. W ofercie naszego sklepu internetowego znajdziesz bardzo praktyczny w zastosowaniu obornik granulowany. Doskonale sprawdzi się do użyźnienia gleby przed założeniem warzywnika. Jest bardzo prosty i wygodny w zastosowaniu – wystarczy wysypać odpowiednią dawkę na przygotowane podłoże i zmieszać granulki z glebą.
Nawozy organiczne mają wiele zalet i znakomicie sprawdzają się w uprawie różnego rodzaju warzyw. Nie tylko odżywiają rośliny w sposób naturalny, ale też wzbogacają ziemię o materię organiczną i poprawiają jej strukturę.
Nawozy mineralne
Aby wspomóc wzrost warzyw i zapewnić niezbędne roślinom składniki odżywcze, warto sięgnąć też po nawozy mineralne. Ich dużym atutem jest przede wszystkim to, że za ich sprawą można w łatwy sposób dostarczyć roślinom potrzebne im składniki pokarmowe w określonych proporcjach. Regularne zasilanie upraw jest tak naprawdę kluczowe, aby uzyskać w efekcie obfite plony.
5. Grządki warzywne – jak je przygotować?
Mając już odpowiednie podłoże, trzeba jeszcze wytyczyć grządki. W jaki sposób to zrobić? Przyjmuje się, że najlepszym rozwiązaniem są grządki wytyczone w kierunku północ-południe. Sprzyja to bowiem dobremu nasłonecznieniu. W praktyce jednak, chcąc zapewnić roślinom najlepsze warunki, warto zapoznać się z ich wymaganiami co do stanowiska. W następnym kroku można przystąpić już do sadzenia warzyw.
Słaba gleba pod warzywa – co zrobić?
Co zrobić w sytuacji, gdy gleba pod warzywa okazuje się naprawdę słaba? W takim przypadku nie zawsze da się szybko doprowadzić ją do dobrej kondycji. Czasami więc lepszym rozwiązaniem niż uprawa warzyw w gruncie okazują się podwyższone grządki. Można stworzyć je np. z palet i wypełnić, przynajmniej częściowo, ziemią pod warzywa zakupioną w sklepie ogrodniczym.
Przygotowanie gleby pod uprawy – jak dbać o ziemię w ciągu roku?
Wbrew pozorom odpowiednie przygotowanie ziemi pod uprawy to jeszcze nie wszystko. Warto mieć bowiem świadomość tego, że o kondycję gleby należy dbać przez cały rok, a nie tylko wtedy, gdy sadzimy warzywa wiosną. W jaki sposób to zatem robić? Po posadzeniu roślin ziemię trzeba na pewno regularnie nawozić, aby stale uzupełniać w niej składniki pokarmowe.
Z kolei po zbiorach glebę warto przekopać i oczyścić z resztek roślin. Dobrze też zastosować nawozy, które dostarczą do podłoża składniki odżywcze i materię organiczną. Po zbiorach w okresie jesiennym doskonale sprawdzi się do tego celu np. granulowany obornik.
Dobrą praktyką, szczególnie jeśli planujesz uprawę warzyw w następnym sezonie, jest wysianie jesienią poplonu na zielony nawóz. W okresie zimowym będzie on zabezpieczał ziemię, natomiast wiosną dodatkowo zasili ją w materię organiczną.
Przygotowanie ziemi pod warzywa to proces i jeden z kluczowych kroków do obfitych plonów. Mamy nadzieję, że wiesz już, jak się za to zabrać i jak dbać o ziemię, aby utrzymać jej cenne parametry. W celu pielęgnacji gleby, a następnie rosnących w niej warzyw, warto zastosować na pewno różnego rodzaju nawozy. W wielu wariantach do wyboru znajdziesz je w ofercie naszego sklepu internetowego.