Warzywa to rośliny bardzo wymagające, jeśli mowa o składniki pokarmowe. W ich przypadku odpowiednie nawożenie to podstawa. Bez tego trudno jest myśleć o udanych zbiorach. Zatem jaki nawóz pod warzywa wybrać wiosną, a jaki jesienią? O czym trzeba w tym przypadku pamiętać?
Dlaczego warto stosować nawóz pod warzywa?
Nie da się ukryć, że warzywa mają spore wymagania pokarmowe. Dodatkowo ich poszczególne gatunki mają swoje własne preferencje w zakresie składników odżywczych. Aby uzyskać wysokie zbiory, trzeba sięgnąć po odpowiednie nawozy pod warzywa.
Zadaniem nawozów jest wzbogacenie gleby w podstawowe składniki mineralne i przyspieszenie wzrostu roślin. Nawozy zawierają w swoim składzie z założenia substancje odżywcze w formie skondensowanej – łatwo dostępnej dla roślin.
Nawożenie to wbrew pozorom proces dość wszechstronny. W ten sposób można stopniowo wzbogacać podłoże w cenne składniki lub zastosować intensywną aplikację preparatu, gdy zajdzie taka potrzeba.
Jaki nawóz pod warzywa warto wybrać?
Chyba każdy ogrodnik chciałby uzyskiwać wysokie plony ze swoich grządek. W tym celu potrzebne jest ich odpowiednie nawożenie. Pojawia się jednak pewne kluczowe pytanie – czy nawóz nie zaszkodzi warzywom?
W praktyce nie ma się czego bać, ale trzeba się stosować do zaleceń producenta. Nie można wykorzystywać większych dawek nawozów. Trzeba też pilnować terminów ich aplikacji. Nawozy mineralne dobrze sprawdzają się wszędzie tam, gdzie podłoże ma raczej dobre właściwości, a więc przepuszcza wodę i powietrze. Wte magazynuje również składniki mineralne w formie, która jest przyswajalna przez korzenie roślin.
Są jednak takie sytuacje, gdy lepiej sięgnąć po nawozy naturalne np. obornik granulowany lub mineralno-organiczne. Tak jest wówczas, gdy podłoże jest piaszczyste lub ciężkie. Wtedy trzeba poprawić jego strukturę.
Jaki nawóz wybrać pod siewki i rozsadę?
Wiosną warto na grządce przeznaczonej pod warzywa rozsypać wysokiej jakości nawóz wieloskładnikowy i dokładnie wymieszać go z glebą. Nie należy tego robić jedynie wówczas, gdy na jesień zastosowano np. obornik. Po 2 tygodniach można przystąpić do wysiewu nasion. Same siewki nawozi się zazwyczaj po miesiącu od chwili ich wykiełkowania.
W sytuacji, gdy rozsada znajduje się w skrzynkach ustawionych w domu lub w tunelu foliowym, przed wysiewem nasion można sięgnąć po nawóz długo działający do warzyw, ale raczej w zmniejszonej dawce. Jeśli przed siewem nie zastosuje się odpowiedniego nawozu, trzeba będzie później intensywniej zająć się nawożeniem warzyw.
Jaki nawóz pod warzywa w gruncie?
W momencie, gdy przygotowana rozsada podrośnie, należy ją przesadzić do gruntu lub tunelu foliowego. Przed sadzeniem zastosować można kompost, granulowany obornik lub roztwór nawozu startowego.
W przypadku warzyw o krótkim okresie wegetacji np. sałaty czy rzodkiewek, jedno nawożenie powinno wystarczyć. Z kolei warzywa o dłuższym okresie wegetacji np. pomidory trzeba regularnie nawozić np. co 2 tygodnie za pomocą nawozu granulowanego lub nawozu płynnego. Powinien być to oczywiście produkt przeznaczony specjalnie do warzyw. Odżywki mineralne stosuje się ostatni raz w czerwcu. Potem sięgnąć można po kompost. Oczywiście zamiast kilku zabiegów nawożenia można wykonać jeden – na samym początku wegetacji roślin. Wystarczy wykorzystać środek i długotrwałym działaniu, którego składniki stopniowo uwalniają się przez wiele miesięcy.
Wspomnieć tutaj trzeba także o warzywach o szczególnych wymaganiach np. papryce czy pomidorach. W ich przypadku warto postawić na nawozy przeznaczone specjalnie dla ich. Dobrym wyborem są produkty bezchlorkowe. Trzeba też ściśle stosować się do dawek zalecanych przez producenta. Przenawożenie warzyw jest bowiem bardzo szkodliwe.
Jak nawozić warzywa, aby uzyskać wysokie plony?
Przy uprawie warzyw odpowiednie nawożenie ma kluczowe znaczenie. Wiosną stosuje się przede wszystkim nawozy bogate w związki azotowe i formy amonowe. Są one szybko absorbowane przez rośliny, zwłaszcza gdy gleba jest zimna. W okresie wiosennym dobrze sprawdza się też nawożenie fosforem. Fosforu nie należy przy tym łączyć z wapniem, gdyż wtedy ulega on uwstecznieniu.
Do nawożenia warzyw wykorzystuje się przede wszystkim:
- Nawozy azotowe – wiosną i latem. Przyspieszają one wzrost roślin i pozwalają na uzyskanie wysokich plonów.
- Nawozy fosforowe – wykorzystywane na końcu lub na początku okresu wegetacyjnego. Poprawiają ukorzenianie warzyw, ale nie należy ich mieszać z preparatami wapniowymi.
- Nawozy potasowe – bardzo łatwo przyswajalne. Poprawiają odporność warzyw na szkodniki i choroby różnego rodzaju.
- Nawozy wapniowe – podnoszą poziom pH podłoża. Mogą być tlenkowe (dla gleb bardzo ciężkich) i węglanowe (działają powoli, ale dają długotrwały efekt).
- Nawozy magnezowe – bardzo szybko poprawiają parametry upraw i zwiększają odporność roślin na tzw. czynniki stresogenne.
Jak dobrać nawóz do gatunku warzywa?
Przy wyborze nawozu pod warzywa, trzeba mieć oczywiście na uwadze ich gatunek. Każdy ma bowiem swoje indywidualne preferencje, o których nie można zapominać. Przykładem są pomidory, które potrzebują sporej ilości azotu, ale za to niewiele potasu i fosforu. Z kolei dynie wymagają więcej fosforu niż azotu.
Dodatkowo pamiętać trzeba o pH gleby i jej strukturze. Są rośliny, które preferują kwaśną glebę np. borówki. Inne z kolei lepiej rosną w podłożu zasadowym. Wymienić tutaj należy szpinak. W przypadku gleb ciężkich i piaszczystych warto sięgnąć po nawozy organiczne, które mogą poprawić ich strukturę, a przy okazji poprawić wchłanialność składników odżywczych przez rośliny.
Dlaczego nie można przenawozić warzyw?
Wiadomo już, jaki nawóz pod warzywa wybrać i dlaczego ich nawożenie jest tak istotne. Bez tego trudno jest myśleć o uzyskaniu wysokich plonów. Z drugiej strony trzeba uważać, aby nie przesadzić. Okazuje się, że nadmiar jednych składników mineralnych może wywołać niedobór innych. Jest to zjawisko nazywane antagonizmem jonów. Najczęściej dochodzi do antagonizmu potasu i magnezu.
W glebach, które są mocno przenawożone, gromadzi się duża ilość soli. Ma miejsce zasolenie gleby. Rośliny pobierają mniej wody. Niekiedy ich liście zmieniają barwę na brunatną i zaczynają usychać. Najbardziej podatnymi warzywami na zasolenie gleby są ziemniaki, bób, seler, fasola i wszelkiego rodzaju siewki.
Dodatkowo zbyt duża ilość nawozów mineralnych i organicznych może prowadzić do zanieczyszczenia podłoża metalami ciężkimi np. miedzią, cynkiem czy niklem. To z kolei negatywnie wpływa na atmosferę.